Det indiske køkken er virkelig lækkert og byder på en masse spændende smagsoplevelser.
På rejsen deltog jeg sammen med to veninder i et madlavningskursus i indisk mad.
Vi lavede 3 retter: Dhal Fry, Palak Paneer, Grøntsagsmasala samt Chapati, som et et indisk brød.
Palak Paneer (spinat med hjemmetlavet osteterninger) og Grøntsagsmasala (masala-sovs med grøntsager) er retter som kan, når du har grundbasen/sovsen, varieres i det uendelige.
Ved første øjekast ser opskrifterne muligvis lange og besværlige ud, men når først du har alle krydderierne og er i gang, så er det ligetil og virkelig velsmagende.
KRYDDERIER DU SKAL HAVE I KØKKENET
Hel spidskommen
Hele sennepsfrø
Stødt koriander
Stødt spidskommen
Hele kardemommefrø
Gurkemeje
Salt
Graham Masala (kan købes færdigblandet, men du kan også lave den selv - se opskrift uderneden)
GRAHAM MASALA - krydderiblanding
Tag en lige stor del af alle følgende krydderier:
Korianderfrø
Hel kardemomme
Tørre chilier
Hel kanel
Laurbærblade
Nelliker
FREMGANGSMÅDE
Alle krydderier steges på en tør pande i 5-7 minutter.
Blend krydderierne evt. i en kaffekværn.
DHAL FRY, 2 pers
200 g. røde linser
½ rødløg
1 tomat
4 fed hvidløg
3 grønne, friske chilier - medium stærke
Et lille bundt frisk koriander
½ l. vand
2 spsk. olie
1 tsk. sennepsfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. gurkemeje
1 tsk. stødt koriander
½ tsk. stødt spidskommen
1 tsk. salt
FREMGANGSMÅDE
Linserne sættes i blød i en time.
Hvidløg og chili hakkes fint og lægges til side.
Løg og tomat hakkes fint og lækkes til side.
Korianderen hakkes fint og lægges til side.
Bland ikke de tre bunker af ingredienser sammen.
Sæt en gryde på høj varme og tilsæt 2 spsk. olie.
Sænk varmen til lav.
Tilsæt 1 tsk. spidskommen og 1 tsk. sennepsfrø og rør i 10 sekunder.
Tilsæt hvidløg og chili.
Sæt varmen op til middel varme og steg til hvidløget er brunt. Rør undervejs.
Tilsæt tomat og løg og steg i ca. 2 minutter.
Tilsæt linserne samt vandet.
Tilsæt de sidste krydderier og den friske koriander.
Lag dahlen koge i 15 minutter på middel varme med låg.
Skal omrøres hver 5. minut.
PALAK PANEER, 2 pers.
Palak betyder spinat og paneer betyder ost - dette er atlså en ret der betår af en spinatsovs med ost.PANEER
1 liter mælk - du bestemmer selv hvilken mælk alt efter hvilken fedtprocent, du ønsker osten skal have.
1 dl. eddike eller citronsaft
Stof til dræning
FREMGANGSMÅDE
Kog mælken op i en gryde.
Så snart mælken er kogt op sættes varmen ned på lavt blus.
Tilsæt eddike eller citronsaft.
Skru op for varmen et øjeblik mens du rører i gryden - mælken klumper sammen.
Tag gryden af varmen.
Læg dræningsstoffet i en si og hæld ostemasse i klædet. Skyld massen over med ca. 1 liter kold vand.
Saml klædet om osten og lav en knude.
Pres al væden ud af massen med håndfladerne - læg evt. osten på bordet og pres den med noget tungt f.eks. et skærebræt.
Pres i 2-3 minutter.
Osten kan nu tages ud af klædet i fast form.
Osten skæres i små mundrette stykker. PALAK, 2 pers.
500 g. frisk spinat
½ rødløg
½ tomat
3 fed hvidløg
3 cm. frisk ingefær
1 frisk grøn chili
1½ dl. mælk
2 spsk. smør
Lille bundt frisk koriander
½ tsk. hel spidskommen
½ tsk. sennepsfrø
½ tsk. korianderfrø
½ tsk. gurkemeje
½ tsk. graham masala
½ tsk. salt
1 tsk. spidskommen
1 tsk. stødt korianderFREMGANGSMÅDE
Kog spinaten i 10 minutter.
Blend spinaten til en ensartet masse og sæt den til side.
Hak chili, hvidløg og ingefær fint og læg til side i en bunke.
Hak løg og tomat fint og læg til side i en bunke.
Smelt smørret i en gryde ved lav varme.
Tilsæt sennepsfrø, korianderfrø og hel spidskommen.
Skru op til middel varme og rør i et par minutter.
Tilsæt hakket chili, hvidløg og ingefær og steg indtil hvidløget bliver brunt.
Tilsæt løg og tomat og steg i 2 minutter
Tilsæt den blendede spinat samt mælk.
Herefter tilsættes paneer.
Tilsæt gurkemeje, graham masala, salt, spidskommen, stødt koriander og salt.
Til slut tilsættes frisk koriander og retten simrer i ca. 3 minutter ved middel varme.
TIP: I stedet for paneer kan du f.eks. tilsætte tofu eller halloumi-ost. Du kan evt. også tilsætte stegt kylling, hvis du ønsker en kødret - kun fantasien sætter grænser.
GRØNTSAGSMASALA, 2 pers.
Masalasovs
3 løg (røde eller hvide)1 tomat
4 spsk. olie
2½ dl vand
1 tsk. korianderfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. gurkemeje
1 tsk. salt
FREMGANGSMÅDE
Halver løgene og skær dem i tynde skiver.
Halver tomaten og skær den i tynde skiver.
Varm olien op i en wok.
Tilsæt korianderfrø og hel spidskommen og svits i 5-7 sekunder.
Tilsæt løgene og lad den stege under omrøring til de er helt brune - ca. 10 minutter.
Tilsæt tomat, gurkemeje og salt.
Lad retten stege i ca. 2 minutter.
Blend massen med 2½ dl. vand.
Her har du din grund-masalasovs.
Lav evt. en stor potion og frys ned.
Grøntsagsmasala
3 cm. frisk ingefær
2 fed hvidløg
½ grøn chili
Lille bundt frisk koriander
Lille bundt frisk mynte
½ spsk. olie
4 spsk. kokosmælk
2-3 hele kardemommefrø (skal skære igennem et par gange inden brug)
½ tsk. graham masala
½ tsk. stødt spidskommen
½ tsk. stødt koriander
Evt. ½ grøntsagbouillonterning
FREMGANGSMÅDE
Hak ingefær, hvidløg og chili fint.
Hak frisk koriander og mynte.
Varm olien i en wok og svits de igennemskårne kardemommekapsler i 5-7 sekunder.
Tilsæt ingefær, hvidløg og chili. Steg indtil hvidløget er brunt.
Tilsæt korinder og mynte.
Tilsæt masalasovsen og skru ned på middel varme.
Tilsæt de tilberedte grøntsager eller det fyld du har valgt.
Tilsæt herefter graham masala, stødt spidskommen, stødt koriader, bouillonterning og kokosmælk.
Lad retten koge i 2 minutter ved høj varme - tilsæt evt. en tsk. smør.
CHAPATI, 2 stk.
100g hvedemel af hel hvede
75ml vand
Lidt ekstra mel til udrulning
FREMGANGASMÅDE
Hæld melet i en stor tallerken eller på bordet. Tilsæt lidt vand af gangen og bland med hånden. Tilsæt vand til dejen hænger sammen og er blød.
Del i 5 lige store kugler. Tril kuglerne jævne. Tryk dem let flade i lidt mel og tag dem så i hånden og arbejd dem mere flade. Put mel på hver side og tril dem helt flade (ca. 2 mm) med en kagerulle.
Opvarm en tør pande ved høj varme og steg chapatien på hver side (vend når den bobler).
Steg igen på begge sider, men brug nu et rent viskestykke til at trykke ned på brødet (vend igen når det bobler). Skru ned for varmen mellem hvert brød og tør panden ren for mel med viskestykket.
Retterne kan spises sammen eller enkeltvis.
Server ris, naan og/eller chapati til.
Hvis du gerne vil servere alle retterne kan de sagtens laves en ad gangen og så varmes op lige inden servering.
En rigtig lækker og nem menú til hverdag og fest.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar