mandag den 5. december 2011

JULEKNAS


Resultatet af årlig juletradition med veninderne, hvor den står på marcipan, chokolade, nougat, sukkerstads og bagning. Opskrifterne er samlet i årenes løb fra opskriftsamlinger, ugeblade, vores mødre mv.
I år blev det til forskelligt marcipankonfekt, fyldte chokolader, pebernødder, specier og brunkager.
Underneden er udvalgte opskrifter.

ORANGEKUGLER, ca. 24 stk.
250g marcipan
Revet skal fra en økologisk appelsin
Saften fra en halv appelsin
150g mørk chokolade
FREMGANGSMÅDE
Ælt marcipanen igennem.
Læg lidt revet appelsinskal til side, som skal bruges til pynt. Ælt resten og appelsinsaften i marcipanen.
Tril små kugler af marcipanen.
Smelt chokoladen i ca. 2 minutter i microovnen (hold øje med den) eller over et vandbad.
Vend kuglerne rundt i chokoladen og sæt dem på en tallerken med bagepapir.
Pynt med revet appelsinskal.
Lad chokoladen størkne. Sær evt. konfekten i køleskabet, så går det hurtugere.
Opbevar konfekten i køleskabet i en kagedåse eller plasticbøtte.

FIGENTRØFLER, ca. 15-20 stk.
150g tørrede figner (findeles/hakkes)
50g hakkede nødder
1-2 spsk. honning
1 spsk. Baileys
200g lys smeltet chokolade
Nesquick-kakao eller en blanding af kakao og flormelis
FREMGANGSMÅDE
Finhak figener og nødder. Brug evt en elektrisk hakker.
Baileys, honning, nødder og figner æltes sammen
Smeltet chokolade blandes i.
Lad massen køle af i køleskabet i 15-20 minutter.
Form massen til kugler og tril dem i Nesquick-kakao eller kakao/flormelis blanding.
Opbevar figentrøflerne i køleskabet i en kagedåse eller plasticbøtte.

CHOKOFNUG, 20 stk.
20 hasselnødder
25g. nougat 
ca. 40g. marcipan
ca. 100-120g. mørk chokolade
Sukker-fnug og spiseligt glimmer (kan undlades eller erstattes af anden pynt)
FREMGAGSMÅDE
Læg lidt nougat om hver enkelt nød - læg dem tilside på et stykke bagepapir.
Tag herefter et stykke marcipan og tril denne til en kugle. Tryk kuglen flad og læg en nougatnød i midten.
Fold marcipanen om nougatnødden. Tril alle nougatnødder i marcipan og læg til side på bagepapir.
Smelt chokoladen i microoven i 1-2 min. eller over vandbad.
Tril marcipankuglerne i chokoladen og sæt den på en tallerken med bagepapir.
Pynt kuglerne med sukker-fnug og glimmer eller andet.
Lad chokoladen størkne. Sær evt. konfekten i køleskabet, så går det hurtugere.
Opbevar konfekten i køleskabet i en kagedåse eller plasticbøtte.

FYLDTE DADLER, 10 stk
10 dadler
ca. 40g marcipan
100g mørk chokolade
6-8 hakkede mandler
FREMGANGSMÅDE
Snit dadlerne op i den ene side på langs - fjern stenen.
Udfyld hullet fra stenen med marcipan. 
Smelt chokoladen i microoven i 1-2 min. eller over vandbad.
Tril dadlerne i chokoladen og sæt den på en tallerken med bagepapir.
Pynt dadlerne med hakkede mandler.
Lad chokoladen størkne. Sær evt. dadlerne køleskabet, så går det hurtugere.

Opbevar de fyldte dadler i køleskabet i en kagedåse eller plasticbøtte.


BRUNKAGER, ca. 8 bageplader
500g smør
250g sukker
500g lys sirup
125g smuttede mandler             
7g stødte nelliker
25g stødt kanel
35g stødt kardemomme
15g potaske
1000g hvedemel 
Revet skal af en økologisk appelsin
FREMGANGSMÅDE
Læg mandlerne i en skål. Dæk mandlerne med kogende vand. Efter ca. 15 min. smuttes mandlerne og hakkes groft

Smør, sukker og sirup opvarmes langsomt i en gryde til kogepunktet. 
Tag gryden af varmen.
Krydderier, grofthakkede mandler, finthakket appelsinskal og potaske opløses i lidt varmt vand.
Krydderiblandingen røres sammen med blandingen fra gryden.
Når sammenblandingen er luken røres mel i.

Når dejen er afkølet formes den til pølser af passende tykkelse. 
Disse pakkes enkeltvis i film og fryses til næste dag gerne længere. 
Pølserne tages direkte fra fryseren og skæres i tynde skiver. 
Stykkerne lægges på en bageplade med bagepapir.
Brunkagerne bages øverst i ovnen ved 170 grader i ca. 5-6 minutter. 
Når kagerne er helt afkølet lægges de i en kagedåse.

SPECIER, 3 bageplader
250g mel
150g smør
75g sukker
125g brun farin
1 æg
50g hakkede nødder
50g hakket chokolade
1½g natron
FREMGANGSMÅDE
Mel og natron sigtes sammen i en skål.
Alle ingredienser æltes sammen
Del dejen i to kugler.
Tril de to kugler til pølser på ca. 30 cm.
Læg dejen i køleskabet eller fryseren.
Skær pølserne i ca. 3mm tykke skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir.
Bag specierne ved 200oC på midterste rille i 8 min.
Når kagerne er helt afkølet lægges de i en kagedåse.
  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar